Nieuws

Vrijdag 23 september 2016 – het jutseizoen wordt weer feestelijk geopend op vrijdag 23 september in Strandpaviljoen Kon-Tiki in Westduin. Aanvang 19.00 ! Onder het genot van een kopje thee of koffie kunnen we weer bijpraten en plannen smeden voor het nieuwe jutseizoen !

Woensdag 7 september 2016 – leerlingen van de CSW hebben tbv van hun Maatschappelijke stage samen met onze vrijwilligers gejut op het Nollestrand, Badstrand en Westduin.

Donderdag 9 juni 2016 – het jutseizoen wordt weer heugelijk afgesloten bij Strandpaviljoen Piet Hein ! Verzamelen rond 19.00 voor de ingang waarna we elkaar weer kunnen bijpraten  onder het genot van een kopje koffie/thee.

Woensdag 8 juni 2016 – met ingang van deze datum neemt de Gemeente Sluis 2 jutbakken in gebruik. Meer informatie hierover vind je op de facebook pagina van die Gemeente en op de website van Doe Mee Verlos de Zee wordt binnenkort een verslag met wat foto’s geplaatst.

Woensdag 25 mei 2016 – de jutbak die op het Nollehoofd stond bij restaurant Panta Rhei, is verplaatst naar het strandje bij Ritthem ter hoogte van het Inundatiemonument.

Maandag 4 april 2016 – op donderdag 7 en vrijdag 8 april zijn de strandbeheerdersdagen 2016 in Kijkduin. Een aantal initiatieven m.b.t. ‘Doe mee, Verlos de Zee !’, de zee en het strand worden daar gepresenteerd door Monique.

Donderdag 10 maart 2016 – er is overleg geweest met de Gemeente Vlissingen over het verplaatsen van de jutbak op de Groene Boulevard naar Uncle Beach bij de Oranjemolen. De jutbak is daar inmiddels ook geplaatst.

Vrijdag 4 december 2015 – vandaag is Monique “De Zeeuw van de Dag”. Vanmorgen al vroeg op de radio te beluisteren; Monique gaat rond 08.45 naar het Windorgel om eea uit te leggen over Doe mee, Verlos de Zee ! Vanavond om 18.45 uur wordt ” De Zeeuw van de Dag” weer afgesloten. Hulde aan Monique !

Vrijdag 27 en zaterdag 28 november 2015 –  er is flink gejut op het Badstrand en het Nollestrand, terwijl er op zaterdag vijf jutters actief waren op De Kaloot.

Zaterdag 17 oktober – Lees de Blogs van Monique en Lia in de periode van 7 tot 16 oktober: er is veel gejut op Dishoek en zelfs op Klein-Valkenisse ! Bravo ! En verder…..is er op het Nollehoofd bij het Windorgel een nieuwe jutbak geplaatst. De jutbak aan het andere einde van het Nollestrand blijft gewoon staan.

Zaterdag 3 oktober –  de Gemeente Borssele organiseert een jutdag op de stranden van Baarland en Borssele (Kaloot). Er wordt gestart om 09.30 en de duur is een uurtje of 2 – 3.  Help jij ook mee? Meld je dan uiterlijk 23 september aan via duurzaamheid@borsele.nl. Na 23 september ontvang je dan meer informatie.

Zondag 27 september: ons jutseizoen wordt geopend met een feestelijk tintje !  Samenkomst om 15.00 in strandpaviljoen Piet Hein.  

Maandag 31 augustus – Vrijwilligersmarkt, waar Alex en Els naar toe gaan voor Doe mee, Verlos de Zee ! Deze markt is in de HZ – Edisonweg 4. De markt is van 16.00 – 20.30 uur. Kom allemaal even kijken !

Dinsdag 25 augustus: half september nemen wij jutters de stranden weer over. Toch is er steeds een groepje dat op vrijdagmiddag jut en ook de woensdagochtend ploeg in Dishoek is steeds doorgegaan…goed gedaan jutters !

Vrijdag 21 augustus – Verlos de Zee heeft de stimuleringsprijs van Schoon Nederland- Schoonste stranden ontvangen ! Proficiat ! Matthijs Lievaart heeft de prijs in Zandvoort in ontvangst genomen.

Donderdag 20 augustus – na een kort overleg met de Gemeente Vlissingen is besloten dat de jutbak op de Groene Boulevard blijft, net als de jutbak op de Kaloot. Ook komt er een jutbak bij op het Nollestrand. De jutbak bij het Windorgel wordt binnenkort teruggeplaatst  en de tweede bak komt aan het andere einde van het Nollestrand. Ook komt er een jutbak bij het “plastic strandje” oftewel bij de Marine kazerne aan de Buitenhaven.

Maandag 20 juli –  Marcel geeft zijn kennis als strandjutter door aan de volgende generatie ! Zoals eerder beloofd op 2 juli, is op de blog van Monique het verslag van het optreden van Marcel als strandjutter geplaatst. Dit gebeurde in Breda op de school van zijn kleinzoon. (Groep 6) ! Doorslaand succes ! Dit verdient navolging !

Vrijdag 17 juli – Vernieuwde “Doe Mee, Verlos de Zee” expo in de draaideur van het gemeentehuis Vlissingen: Monique heeft er aanstekers, plastic speelgoed en zand aangebracht !

Zaterdag 11 juli – De jutbak bij de inlaat van de kerncentrale wordt nu gesierd door het “Doe Mee Verlos de Zee” bord ! Volg Monique’s blog !

Donderdag 9 juli – in de maanden mei, juni, juli en augustus zijn er misschien niet veel georganiseerde jut activiteiten, maar individuele jutters gaan gewoon door. Zie ook de blog van Monique !

Dinsdag 2 juli – Marcel heeft op de school van zijn kleinzoon een spreekbeurt over het jutten gehouden. Binnenkort volgen foto’s en een verslagje op Monique’s blog.

Donderdag 30 april – Blauwe Vlag 2015 uitreiking in Hotel Arion; Monique en nog een paar andere jutters vertegenwoordigen “Doe Mee, Verlos de Zee” bij dit evenement.

Zondag 26 april – voor de liefhebbers: opruimactie in het Nollebos: van 10.00 – 12.00 uur georganiseerd door een andere organisatie en leuk om mee te doen; verzamelen bij de Saunaparkeerplaats.

Zondag 19 april – de jutbak die bij het Windorgel stond is verplaatst naar de andere kant van het Nollestrand en staat nu achter de (dag) strandhuisjes.

Woensdag 15 april – de informatie van de Gemeente Borsele zoals gemeld op dinsdag 14 april klopt niet: de 5 jutbakken die nu in de Gemeente Borsele staan hebben ze in bruikleen. Die gaan vervangen worden door nieuwe eigen bakken. Borsele heeft dan nog 1 bak voor een nieuwe locatie en die gaan ze plaatsen op de Staartse Nol.

Dinsdag 14 april – de Gemeente Borsele gaat binnenkort 11 jutbakken plaatsen. Borsele streeft daarmee Vlissingen voorbij voor wat betreft het plaatsen van bakken !

Vrijdag 10 april (2) – het juttersseizoen hebben we afgesloten met koffie/thee en heerlijke vlaai. Monique bedankte alle jutters voor hun inzet. Hoewel het juttersseizoen is afgesloten wordt niemand weerhouden om toch lekker te gaan jutten op eigen gelegenheid. Er is ruimte genoeg tussen De Kaloot en Dishoek !

Vrijdag 10 april (1) – vanaf 19.00 uur: de afsluiting van het juttersseizoen  ! De ruimte van de Strandwacht op het Nollehoofd wordt weer ter beschikking gesteld om dit te kunnen “vieren” ! Laat Monique weten of je wel of niet komt !!!

Zaterdag 4 april (2) – Lees de onderhoudende blog van Monique, oftewel “Mevrouw van de Zeehee”, over haar ervaringen betreffende het geven van gastlessen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en op de HZ.

Zaterdag 4 april (1) – Goede Vrijdag….goede jut….stille zaterdag….stille jut: de blog van Monique: alleen op het plastic strandje bij de buitenhaven en dan nog je fietssleutel verliezen ook: niet leuk…

13 maart tot 2 april– Monique gaf in deze periode 6 gastlessen op Nehallenia in Middelburg over Doe mee, Verlos de Zee ! Belangrijk om “Doe Mee, Verlos de Zee” te promoten op scholen !

Vrijdag 27 maart – Veel jutters tijdens deze jut; voldoende afval aangespoeld (helaas). Het aantal jutters hier op Vlissingen (en ook daarbuiten) blijft groeien.

Vrijdag 20 maart – NL Doet dag:  Lieve jutters, vrijwilligers allemaal hartstikke fijn dat jullie er vandaag waren ondanks de kou. Fijn dat we met zoveel zoveel strand hebben kunnen schoonmaken !!!

Vrijdag 20 maart – “Doe Mee Verlos de Zee” doet mee met de grootste vrijwilligersactie van Nederland: NL Doet, o.l.v Monique Jankowski:
Vrijdag 20 maart komen er samen met vrijwilligers van Doe Mee Verlos de Zee, 31 extra vrijwilligers helpen om de stranden van Vlissingen schoon te maken. Met deze grote groep gaan we heel het Vlissingse strand schoon maken !! *Om 10.00 uur start de groep van Niels Tournoij en 23 personen van Scalda bij de strandopgang met het vogeluitkijkhuisje. *Om 11.00 uur starten de vrijwilligers van Monique Leeuwen, Marian Kistenkas, Lia de Meijer en Rosemarie Plovier bij de 2e jutbak. *Om 14.00 uur starten de vrijwilligers van Yvette de Graag vanaf de Windorgeljutbak. Dit zijn o.a. 6 personen van een makelaarskantoor. De vaste vrijdagjutploeg kan hierbij aansluiten. Bij alle 3 de groepen zal Monique Jankowski in het begin aanwezig zijn om het jutprogramma uitteleggen.

Zaterdag 7 maart –  Schone Schelde Actie Dag ! Zo’n 200 schoonmakers actief langs de stranden en kust van de Westerschelde. 6 vrijwilligers van “Doe Mee Verlos de Zee” waren actief op de Kaloot, bij de zgn ANWB bak.

Vrijdag 6 maart – een dag vol met jut activiteiten: om 09.00 bij het vogelhuisje, om 14.00 op het Nollestrand en Badstrand en Monique had een afspraak op de HZ met studenten die een opdracht moeten maken voor hun opleiding. Die opdracht gaat te maken hebben met Doe Mee, Verlos de Zee. Ze gaan een poster maken waarin mensen worden opgeroepen te komen jutten op de vaste vrijdag.

Woensdag 25 februari – het eerste “Doe Mee, Verlos de Zee” gedicht, door Jan Kortsmit, te lezen op het Blog van Monique en het begint als volgt:  Doe mee, verlos de zee. De drek van onze welvaart ligt op het Noordzeestrand, Waar de badgast heel gênant op een vuilnisbelt belandt…..

Zondag 15 februari – Een vroege zondagochtend jut ! 3e jutbak en zes jutters ! Drama! Wat een zooi ! Maar na afloop konden strandgangers in ieder geval een flink stuk over een schoon strand lopen !

Vrijdag 13 februari – Nollestrand: goed te merken dat dit strand regelmatig wordt schoongemaakt…als een zonnetje !

Vrijdag 6 februari – Nollestrand en verderop richting Dishoek: een Beach Clean-up door HZ. Studenten en andere aanwezigen, allemaal bedankt voor jullie bijdrage vandaag !

Woensdag 4 februari – Een Dishoek jut door trouwe jutters Lia, Leo en Marcel ! En in Katwijk zijn de eerste jutbakken in het kader van “Doe mee verlos de Zee” geplaatst.
In totaal zijn er drie geplaatst (noordstrand, centrum en zuidstrand) en de bedoeling is dat na het zomerseizoen er 6 worden geplaatst.

Vrijdag 30 januari – Jutten bij het strand De Kaloot -Borsele, de inlaat van de kerncentrale. Wat een plastic en giga zooi ligt daar…we’ll be back! op 7 maart hopelijk !

Maandag 19 januari (2) – Een dubbele jut op het badstrand en op het Nollestrand door Monique, een collega van haar, en ook  Anke, Henk en Lia mankeerden weer niet ! Geweldig ! Zie ook de blog van Monique met heel veel foto’s !

Maandag 19 januari (1) – Vrijdag 16 januari was de succesvolle presentatie van ‘Doe mee, Verlos de Zee !’ door Monique in Den Helder ! Alle aanwezigen waren zeer enthousiast. Practische ervaringen betreffende jutten werden uitgewisseld; een nieuwe facebook pagina werd gestart: Doe mee, Verlos de Zee!- Den Helder ! We hopen dat steeds meer kustgemeentes door het enthousiasme van een ieder wordt aangestoken !

Vrijdag 16 januari – Let op jutters: iedere woensdagmorgen is er om 10.15 uur een jut vanaf de strandwacht Dishoek (strandovergang Kaapduin) !

Vrijdag 16 januari – Monique gaat een presentatie houden over  “Doe Mee, Verlos de Zee” in Den Helder ! Aanwezigen zijn deelnemers, medewerkers en bestuurders van de Stichting Strandexploitatie Noordkop en medewerkers van de gemeente Den Helder, evenals vier dames van “Schoon Den Helder”. Matthijs Lievaart gaat mee met Monique.

Vrijdag 2 januari 2015 – Gelukkig Nieuwjaar jutters ! De Nieuwjaarsjut werd versterkt door dhr L. Meulmeester en familieleden uit Arnemuiden. Er waren meer jutters dan strandgangers, maar er lag veel plastic, dus werk genoeg ! Lees de Blog van Monique met veel foto’s !

Einde jaar 2014 – Veel activiteiten op het strand door onze jutters: op het strand van Dishoek, op het “plastic strandje” en op De Kaloot. Alle jutters hartelijk dank voor jullie bijdragen in 2014 ! We gaan er in 2015 weer tegenaan !

Zaterdag 20 december  – Draaideur van het Gemeentehuis in Vlissingen: gekleurde dopjes zijn weggehaald en daarvoor in de plaats liggen er nu gekleurde werkhandschoenen, gevonden door onze jutters op de stranden !

Vrijdag 19 december – Studenten van de Hogeschool Zeeland doen mee met de vrijdagmiddag jut, nadat Monique daar op 2 december een gastles had gegeven.

Dinsdag 2 december – Monique hield een gastles op de HZ op uitnodiging van de afdeling ‘Sustainable Development’. Een vijftal studenten willen meedoen om het strand schoon te maken. 

Vrijdag 7 november 2014 – De vaste vrijdagmiddag jut levert nu, behalve de blogs van Monique, ook blogs op van Lia en Marie ! Lees die ook a.u.b. !

Zaterdag 25 oktober 2014 – De visser Klaas-Jelle Koffeman uit Urk bracht een tegenbezoek aan Vlissingen. Doel van onze gesprekken tussen de jutters en vissers is om te onderzoeken hoe de visserssector denkt over het afval wat op zee en op de stranden terecht komt en of we hierin een verschil kunnen gaan maken. We hebben o.a. gesproken over ‘Green Deal’, het verminderen van plastic afval op zee, ‘Fishing for litter’, vlootvernieuwing, windenergie en actiepunten voor ons intiatief.

Zaterdag 11 oktober – Schoonmaak-actie van de nieuwe organisatie: Zeeland Schoon in Rilland, gemeente Reimerswaal. Gemeente Reimerswaal, gebruikt oude groene Vlissingse “Doe Mee, Verlos de Zee” bak ! Veel vrijwilligers en mensen van Rijkswaterstaat verzameld in een gezellige ruimte van de plaatselijke golfclub op de Grensweg aldaar. De organisator, de wethouder en Monique hielden een praatje.

Maandag 6 oktober – Monique hield een presentatie over het werk van “Doe Mee, Verlos de Zee” bij Rotaryclub Walcheren.

Vrijdag 12 september 2014 – Feestelijke start van het jutseizoen 2014/2015. Eerst gaan jutten met een flinke groep en daarna bij Albert Dijkstra in het gebouw van de reddingsbrigade een kopje koffie gaan drinken. Monique zorgde voor iets lekkers erbij !

Dinsdag 9 september 2014 – Alle 8 jutbakken in Vlissingen hebben nu een eigen bord, met uitleg over Doe Mee, Verlos de Zee. De borden zijn geschonken door de Gemeente Vlissingen. Ook hebben nu alle jutbakken twee plankjes, aangebracht op de zijkanten van de jutbakken, met de tekst: Doe Mee, Verlos de Zee.nl

Zondag 7 september 2014 – Op vrijdag 26 september is er een lezing met als titel “De Toekomst van de Zee”. Plaats: Kenniscafé, in de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg. Kenniscafé begint om 16.00. Toegang gratis.

Maandag 25 augustus 2014 – Fraai stuk in de PZC Zomerkrant, compleet met foto’s, over onze juttersgroep met als titel: Schoonmaken met een lach want Zeeland is zo mooi.

Vrijdag 22 augustus 2014 – De eerste vier borden die uitleg geven over het werk van “Doe Mee, Verlos de Zee”, zijn geplaatst op de jutbakken van De Kaloot, Fort Rammekens en op de jutbakken van het Badstrand.

Zaterdag 2 augustus 2014 – De Beach Clean Tour werd georganiseerd door Stichting de Noordzee. De 2e dag/etappe startte in Vlisssingen op het Nollestrand. Boyan Slat, de 19-jarige student die actief bezig is met de oplossing voor de Plastic Soep, was ook aanwezig.

Donderdag 3 juli 2014 –  “Doe Mee, Verlos de Zee” heeft een plaatsje ingericht bij Iguana t.b.v. de tentoonstelling “Fishing for Litter”. De afvalschildpad van het Badstrand is ook verhuisd naar Iguana.

Maandag 30 juni 2014 – Stranddag 2e klas VO, CSW Middelburg. Uitleg over aanspoelsels, schelpen en “Doe Mee, Verlos de Zee”.

Woensdag 18 juni 2014 – De eerste twee jutzakken (van de 50), gemaakt van tentstof, met opdruk “Doe Mee, Verlos de Zee”, zijn klaar.

Dinsdag 17 juni 2014 – Leerlingen van “Scheldemond” hebben een afvalschildpad kunstwerk gemaakt en op het Badstrand geplaatst.

Woensdag 28 mei 2014 – De eerste jutbak is op het “ouwe strand” van Schouwen Duiveland officiëel in gebruik genomen.

Vrijdag 16 mei 2014 – “Stichting Moerman Promotie Vlissingen” kent “Doe Mee, Verlos de Zee” een bedrag van 500€ toe, t.b.v. 50 jutzakken.

Zaterdag 14 mei 2014 – ‘Feel Good-dag’ van de ANWB. Surprise activiteit: strand van de Kaloot schoonmaken. “Stichting Redt de Kaloot” zette daar een eigen gemaakte jutbak in elkaar.

Zaterdag 3 mei 2014 – “Marine” strandje krijgt een schoonmaakbeurt. De buit van een uurtje jutten leverde een tiental blauwe zakken rommel op.

Zaterdag 19 april 2014 – “Doe Mee, Verlos de Zee” en “Stichting Redt de Kaloot” werken samen bij het schoonmaken van het strand van De Kaloot.

Donderdag 20 maart 2014 – Gesprek op Scheldemond – Voortgezet Onderwijs. In juni 2014 gaan er 10 leerlingen mee doen met jutten voor maatschappelijke stage.

Maandag 17 maart 2014 Doe mee, Verlos de Zee! in PZC met artikel over strand in de Buitenhaven van Vlissingen.

Vrijdag 28 februari 2014Doe mee, verlos de Zee! weer in gesprek met enthousiast Tholen….komen er weer jutbakken bij?

Donderdag 20 februari 2014 – Jutters uit Vlissingen brengen een bezoek aan visser Klaas Jelle Koffeman uit Urk. Praten over samenwerking vissers en jutters m.b.t. afval in zee en strand.

Zondag 2 februari 2014 Doe mee, verlos de Zee! werkt/overlegt samen met reptielen zoo Iquana voor het project ‘Fishing for Litter’ komende zomer in Vlissingen.

Donderdag 23 januari 2014Doe mee, verlos de Zee! heeft een overleg in Zierikzee, gemeente Schouwen-Duiveland over nieuwe jutbakken. En het is gelukt! Nieuwe bakken erbij !

Woensdag 22 januari 2014Doe mee, verlos de Zee! gaat in overleg met de gemeente Vlissingen om het afvalprobleem van de nylonvissersnetten te bespreken.